«Якщо підійдете ближче — ми вас розстріляємо»

Так сказали росіяни людям, які рятувалися після підриву Каховської ГЕС.

Чотири сім’ї на велосипедах втікали з Олешок, де все житло було вже зруйноване водою. Вони дісталися до єдиної дев’ятиповерхівки, яка на той момент ще не була підтоплена. Тулилися у невеличкій двокімнатній квартирі 14 людей – дорослі й діти. Волонтерів, які допомогли виїхати допомогла знайти донька, яка навчається у Хмельницькому.

«Ми виїжджали через Крим і Бєлгород. На кордоні стояли дев’ять годин. Частину людей забрали в підвал із мішком на голові. Телефони, на яких листування з донькою, ховали в лотку для кота, якого ми теж забрали з собою. Коли ми переходили кордон там, де обмінюють наших полонених, нас попередили «якщо підійдете ближче — розстріляємо». Ми боялися. Два кілометри йшли пішки, а вже коли побачили наших військових, почули українську мову — не могли стримати сліз, плакали всі», — каже пані Наталя, одна із тих, хто виїхав з окупованої території.

Жінка працювала в будинку для діток з особливими потребами 25 років. Коли окупанти поставили умову — брати російський паспорт, пішла з роботи. Вони ж розграбували дитячий будинок, а дітей вивезли на росію.

Вже тут, у Хмельницькому, пані Наталя каже, не може влаштуватися на нове місце роботи, бо не звільнена офіційно на попередньому. Матеріальне становище сильно погіршилося, адже доходів майже немає. БФ Карітас забезпечує родину продуктами, гігієною, речами першої потреби та усім, щоб знову облаштуватися та проживати гідно на новому місці.

З сім’єю працює команда проєкту «Соціально консультативні центри та психосоціальне консультування для ВПО та вразливого населення в Україні 2023-24», щоб максимально ефективно задовольнити потреби сім’ї. Юрист консультує щодо документів та оформлення, психолог допомагає стабілізувати емоційний стан. Кейс-менеджер — розв’язувати питання з речами першої потреби, продуктами та гігієною.