Дохід – на опалення будинку та дрова для грубки, на якій готують їжу. Історія сім’ї з Торецька

Багатодітна родина пана Володимира переїхала на Хмельниччину з міста Торецьк Донецької області. Житло в якому проживала родина, сильно зруйноване і через активні бойові дії, повернутися, щоб забрати хоча б найнеобхідніші речі, немає можливості. Чоловік з дружиною Світланою та трьома синами переїхали на Хмельниччину. Їх прихистили у Меджибізькій громаді, дали стареньку хату у якій немає опалення

«Хата у нас глиняна, вона потребує капітального ремонту. Водопостачання відсутнє, воду носимо з криниці, опалення і зручності  теж відсутні. Я не працюю, доглядаю за синами, їм два, шість та одинадцять років. Чоловікові шукаємо роботу, бо треба за щось жити, але у селі з цим складно», — каже жінка.

Базові потреби, які сім’я не може задовільнити самостійно: продукти харчування, щоб раціон не був настільки одноманітним, гігієна, одяг для дорослих та дітей, особливо сезонний одяг та взуття. Із цим допомагає БФ «Карітас-Хмельницький УГКЦ».

Більша частина доходу родини витрачається на опалення будинку та дрова для грубки, на якій готують їжу. Щоб допомогти сім’ї з якіснішим гарячим харчуванням, кейс-менеджер, в рамках соціально консультаційного центру, забезпечила сім’ю мікрохвильовкою, привезли продукти харчування та гігієну, забезпечили одягом і взуттям. З приходом холодів, каже пані Світлана, треба буде більше дров, але простіше буде обходитися без холодильника, адже можливості придбати його у сім’ї немає. Це непідйомна для нас сума, каже жінка, тому краще придбати дрова, щоб і житло обігріти, і їжу приготувати, а вже без холодильника якось зиму переживемо.

Допомога надається в рамках проєкт «Соціально консультативні центри та психосоціальне консультування для ВПО та вразливого населення в Україні 2023-24». Проєкт реалізовується за підтримки Caritas Deutschland.