Карітас ремонтує житло, яке пошкоджене внаслідок обстрілів

Внаслідок агресії росії інфраструктура України зазнала великих руйнувань, в тому числі Хмельниччина. Зараз, попри зимовий період, є ще дуже багато родин, які живуть у квартирах  чи домогосподарствах із плівкою замість вікон. Ключовим видом допомоги є проведення малих і середніх ремонтів пошкодженого обстрілами житла. 

В рамках проєкт «Продовження реагування на надзвичайні ситуації внаслідок російського вторгнення в Україну» благодійний фонд  «Карітас Хмельницький УГКЦ» здійснює такий ремонт житла в містах і селах, де вже безпечніше і ризики повторних руйнувань житла мінімальні Вразливим категоріям людей надають  допомогу із заміною пошкоджених обстрілами вікон, дверей чи в деяких випадках даху. Ми організовуємо весь процес: наймає будівельну компанію, яка проводить відповідні розрахунки  та укладаємо тристоронню угоду й оплачуємо.

“Проєкт розрахований на допомогу людям з інвалідністю, самотнім людям похилого віку (60+) або домогосподарствам, в яких живуть одна чи дві людини похилого віку, які не мають підтримки рідних. Також в цю категорію входять самотні матері чи опікуни недієздатних людей, багатодітні родини, вагітні жінки та матері з дітьми до 3-х років, особи з важкими захворюваннями, а також домогосподарства, що втратили джерело доходу або середній дохід яких на одну особу складає менш як 5400 грн”, – каже менеджерка проєкту Наталя Гринишин.

За її словами, вже відібрано 20 домогосподарств, зроблено 19 обмірів, передано на ремонти 5 будинків і в понад в 14 завершено ремонтні роботи, з них проведено ремонт дахів у 6 домогосподарствах та здійснено заміну вікон та дверей у 8).

Ремонти продовжуємо робити й у зимовий період, і при перебоях з електропостачанням – компанії підрядників приїжджають зі своїми генераторами. Ремонти не зупиняємо, а навпаки, збільшуємо їх кількість. Також збільшується потреба в таких дрібних ремонтах, а навіть є потреба в середніх ремонтах, оскільки Хмельниччина постійно потерпає від обстрілів“, – каже менеджерка.

В питаннях відновлення пошкодженого житла БО «БФ «Карітас-Хмельницький УГКЦ» тісно співпрацює з місцевої влади та місцевого самоврядування. Такий підхід до здійснення ремонтів сприяє оперативному реагуванню на потреби громадян і достатньо швидкому відновленні гідних умови для проживання постраждалих родини.