Аніматори з Донеччини розвивають бізнес у Дунаївцях

«Я почала працювати аніматором аби відволіктися від стрічки новин», – розповідає Вікторія Кузьміна з Костянтинівки, що на Донеччині. З 2022 року, після початку російського повномасштабного вторгнення, жінка з родиною мешкає у Дунаївцях. Тут, на новому місці, довелося починати життя з нової сторінки. В університеті, де викладали Вікторія та її чоловік Віктор суттєво знизили зарплатню, тож коштів родині заледве вистачало, аби сплатити оренду за житло.

Мешкаючи у Костянтинівці жінка мала досвід ведення свят для дорослої публіки, а сфери святкової анімації у Дунаївцях не було – за потреби місцеві запрошували артистів з Хмельницького, чи Кам’янця-Подільського. Тож Кузьміні придбали костюм ростової ляльки, музичну колонку та взялися до роботи. Однак, справжнім поштовхом для розвитку сімейної справи стала участь у проєкті «ELIS» благодійного фонду «Карітас Хмельницький УГКЦ».   

Анкета Вікторії привернула увагу організаторів і жінка отримала запрошення на навчання. Протягом трьох днів разом з іншими учасниками вона вивчала маркетинг, бухгалтерський облік, ведення бізнесу під керівництвом кваліфікованих викладачів, після чого успішно захистила бізнес-план кошторисом сто тисяч гривень.

За ці гроші родина Кузьміних придбала нові костюми ростових ляльок, обладнання для шоу мильних бульбашок, потужну музичну колонку. У них з’явилося багато нових клієнтів та постійні замовники. Адже люди, які запрошують подружжя на свої свята не вперше знають, що підприємці можуть представити образ будь-якого казкового героя для тематичного дійства. Вікторія, яка постійно продумує нові шоу-програми, каже, саме грант від «Карітасу» дав змогу вийти на новий щабель у бізнесовій справі. Доброчинці, що реалізовували проєкт «ELIS» мали на меті допомогти людям, які через війну опинилися у складних обставинах, покращити їх соціально-економічні можливості.

Вікторія Кузьміна часто пригадує минуле життя та мріє повернутися додому, на Донеччину, однак далеких планів не будує. Вона продовжує працювати дистанційно в університеті та займатися власною справою.