Смачний бізнес Марії Ткаченко

Секрет смачної пастили – це натуральні інгредієнти та любов до своєї справи, каже Марія Ткаченко, засновниця мікробізнесу з виготовлення корисних ласощів. До великої війни вона з родиною мешкала у Херсонській області, однак, з початком бойових дій та окупації, сім’я була змушена виїхати на Хмельниччину у селище Понінки.  

Виготовлення пастили пані Марія почала практикувати давно, вона прихильниця здорового  харчування, тож тішила смаколиками своїх дітей та рідних. Після переїзду постало питання, чим займатися, аби забезпечити базові потреби, тож жінка пригадала свій кулінарний досвід.  

Шляхом реалізації задуманого для Марії Ткаченко став проєкт #ELIS  благодійного фонду «Карітас – Хмельницький УГКЦ», а вагомим щаблем розвитку участь у тренінгу, який організували доброчинці. За словами пані Марії, під час навчання для неї дуже важливою була менторська підтримка та впевненість в успішності майбутнього бізнесу. Жінка й зараз пригадує корисну інформацію та чітко структуроване навчання.   

На отримані грантові кошти підприємиця придбала дегідратор, електричну сушку, гострі ножі – це основне обладнання для роботи з пастилою. Нині у Марії Ткаченко напрацьована база клієнтів, свою продукцію вона відправляє не лише у населені пункти Хмельниччини, а й у столицю, Вінницю, Кривий Ріг, Рівне. Реалізація пастили відбувається через інстаграм магазин frutteria_sweets, однак приходять клієнти і за рекомендацією тих, хто скуштував ласощі. До слова, жінка представляє свою продукцію на ярмарках та бере участь в благодійних зборах. 

Зважаючи на реалії зараз процес виготовлення корисних смаколиків ускладнився через відключення світла й у цьому є неабияка проблема, адже процес сушіння пастили мусить бути безперервним протягом 8 – 12 годин. Тож Марія Ткаченко шукає можливість підключення альтернативних джерел живлення, аби продовжувати займатися такою корисною та смачною справою.