Учасники проєкту «AGRIS»показали перші результати роботи австрійським благочинцям

15 березня 2024 року у «Карітас – Хмельницький УГКЦ» розпочався великий проєкт «AGRIS», який створили для допомоги внутрішньо переміщеним особам та місцевим, що постраждали від війни й мешкають у сільській місцевості. Охочі проходили ретельний відбір та навчання, в разі успіху отримували можливість фінансування своїх задумів благодійниками.

   Разом із нашими австрійськими донорами, зокрема пані Magdalena Hules, оцінили масштаб виконаної роботи бенефіціарами. До прикладу, у Ярмолинцях Наталія Шевченко зі Слов’янська, яка отримала міні-грант для розвитку свого домогосподарства, разом з родиною, успішно вирощує овочі, троянди, тримає домашню птицю. Грошовий грант від благодійників допоміг родині стати фінансово незалежною.

   Приємно побачити результати роботи і Данила Куєвди, який нині мешкає у селі Нестерівка. В рамках реалізації проєкту «AGRIS» чоловік отримав грант для розвитку власної справи. Він з родиною виїхав з-під окупованого Маріуполя, з дому вдалося забрати лише набір деревообробних верстатів. Використовуючи ці інструменти пан Данило виготовляє вулики оригінальної конструкції, яка суттєво полегшує процес догляду за пасікою, що налічує близько 160 бджолосімей. Вже незабаром чоловік отримає верстат для розпечатування медових сот, придбання цього приладу пан Данило зміг реалізувати за допомогою гранту, який отримав від «Карітасу».

   Ще одна історія реалізації власних задумів – це історія фермера Артема Потапкіна. Чоловік тримає два десятки корів, з отриманого молока виготовляє сир, сметану та масло, які реалізовує на продуктовому ринку у Хмельницькому. Після успішного захисту бізнес-плану він зміг замовити кормозмішувач використання якого підвищить якість харчування худоби, а відтак і кількість надоїв.

   У Дунаєвецькій територіальній громаді доброчинці поспілкувалися з головою Веліною Заяць та начальником управління соціального захисту та праці Миколою Островським. Говорили про можливість покращення співпраці влади та благодійників, аби потребуючі помочі люди отримували можливість для реалізації власних ідей та задумів. Як, до прикладу, у Миньківцях – у місцевому шелтері мешкають родини, що опинилися на Хмельниччині через бойові дії. Сім’ї отримали міні гранти та змогли організувати власне невелике господарство. Тут вони вирощують качок, курей, поросят й таким чином самостійно піклуються про свій побут.

   Проєкт AGRIS реалізується “Карітас України” за фінансової підтримки Caritas Österreich та NachbarInNot.