Що варто знати для підтвердження статусу «одинока мати» і отримання допомоги

Останнім часом змінюються підходи в роботі благодійних фондів в Україні. Якщо з початком повномасштабного вторгнення російської федерації, благодійні фонди надавали допомогу всім ВПО, то зараз, в основному, допомога націлена в першу чергу для вразливих категорій:

• самотнім матерям/батькам чи опікунам неповнолітніх дітей;
  • вагітним жінкам чи годуючим матерям з дітьми віком до 3-ох років;
  • людям з важкими захворюваннями;
  • людям з інвалідністю (1 та 2 групи);
  • самотнім людям похилого віку, яким понад 60 років;
  • багатодітним сім’ям, які мають 3-ох та більше дітей.

Всі зазначені категорії мають бути підтверджені документально. Нерідко з цим виникають певні труднощі та непорозуміння, але без документального підтвердження — ніяк, такі міжнародні правила надання гуманітарної допомоги. Однією зі складних в плані документального підтвердження статусу, є категорія вразливості – самотня мати/батько.

Про це свідчить і кількість запитів, які надходять до юриста БФ «Карітас-Хмельницький УГКЦ» Костянтина Карпельова. Він пояснює, що це повʼязано із з рядом причин.

По-перше, на законодавчому рівні, термін «одинока матір» не визначено. Оновним критерієм, для визначення статусу одинокої матері, є: виховання та утримування дитини без участі батька. Одержання жінкою аліментів від батька дитини, ведення з ним спільного господарства позбавляє статусу одинокої матері. Підставою для отримання статусу одинокої матері є відсутність запису про укладення шлюбу або наявність свідоцтва про розірвання шлюбу. Втім, свідоцтва недостатньо. Необхідно підтвердити факт того, що батько справді не бере участі у вихованні дитини”, – пояснює юрист.

Щоб підтвердити факт, що батько не бере участі у вихованні дитини, мати може звернутися до суду з позовом про позбавлення його батьківських прав, з приводу чого буде постановлено рішення суду. Можна також звернутися до поліції у зв’язку з необхідністю розшуку батька у справі за позовом про стягнення аліментів. У цьому разі документом, який підтверджує факт неучасті батька у вихованні дитини, буде відповідна постанова слідчого. Також підставою може стати довідка зі школи, садочка про те, що батько не бере участі у вихованні дитини. Слід додати, що зазначений перелік документів не є вичерпним, а єдиного встановленого зразка документа, який би засвідчував статус одинокої матері, немає.

По-друге, війна вносить свої корективи у життя українців. Дуже часто на консультацію звертаються жінки, які з відомих всім причин, були вимушені разом з дітьми залишити місце свого постійного проживання. При цьому, їх чоловіки з різних причин, залишились на окупованій території. Відповідно вони не мають можливості матеріально допомагати своїм родинам”, – каже Костянтин Карпельов.

Юрист пояснює, що у благодійних організаціях з цього приводу з’явився навіть новий термін «вимушено самотня мати». Політики допомоги таким категоріям переселенців в кожному благодійному фонді врегульовано своїми вимогами жертводавців. Наш благодійний фонд, намагається завжди допомагати людям у скруті. Але нам, як і іншим благодійним фондам, потрібно підтвердження перебування матері у даному статусі. Ми завжди намагаємось допомогти людині. Після отримання юридичних консультацій, більшість матерів та батьків, які самостійно виховують дітей, отримали благодійну допомогу від нашого фонду.

Бувають випадки, коли треба додаткові документи, але вони, зазвичай, індивідуальні.

Для отримання консультацій та допомоги, звертайтеся на нашу гарячу лінію, номер телефону: 067 557 21 28

Допомога надається в рамках проєкту «Продовження реагування на надзвичайні ситуації внаслідок російського вторгнення в Україну».